Tarja Malvila Diplomi Ravintoterapeutti | Suolisto on elintärkeä hyvinvoinnillemme
70
post-template-default,single,single-post,postid-70,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Suolisto on elintärkeä hyvinvoinnillemme

Suolisto on elintärkeä hyvinvoinnillemme

 

Kärsitkö vatsakivuista, turvottaako, kipuileeko nivelesi, onko näppyjä ihossa, onko flunssia…?

Suolisto- ongelmat voivat ilmetä monella tapaa. Onneksi ollaan herätty suoliston tärkeyteen hyvinvoinnin kannalta. Meidän hyvänolon hormoni serotoniini muodostuu suurelta osin suolistossamme. Jos emme voi hyvin, emme jaksa pitää huolta ihmissuhteista eikä oikein huvita mikään muukaan. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa meidän oloon ja kehon toimintaan, suuri vaikutus myös hormonitasapainoon ja immuunipuolustukseen. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä mm. allergioina, yliherkkyyksinä, reumaattisina vaivoina ja neurologisina ongelmina.

Hyvinvointi lähtee oikeasta ruokavaliosta. Aina kun syömme ruokimme myös suolistobakteereja. Usein suoliston hoitamisessa tarvitaan avuksi entsyymejä, maitohappobakteereja ja muita hivenaineita ja vitamiineja.

Maitohappobakteereilla eli probioottisilla valmisteilla tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää hyödyllisiä eläviä mikro- organismeja, jotka muuttavat suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintaa. Maitohappobakteerien tiedetään olevan vastuussa immuniteetistamme noin 80 %:sti ja suoliston hyvät bakteerit vastaavat 95 %:sti serotoniinin eli mielihyvään ja mielialaan liittyvän välittäjäaineen tuotannosta. Serotoniinin vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana ja masennuksena sekä kroonisena väsymyksenä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa myös impulsiivista ja aggressiivista käytöstä. Koska serotoniini on pimeähormoni melatoniinin esiaste, sen puute vaikuttaa myös uneen. Serotoniini säätelee ihmisen ruokahaluja: serotoniinin puute voi aiheuttaa ruokahalun ja makeanhimon isääntymistä. Tämän vuoksi haemme pikaista apua suklaasta tai kovasta liikunnasta, jotka molemmat lisäävät serotoniinin tuotantoa.

Ruoansulatusentsyymejä tarvitsemme ruoan pilkkoutumiseen. Entsyymit ovat peräisin sylkirauhasista, mahalaukusta, haimasta ja ohutsuolesta. Entsyymien avulla ruoka pilkotaan pieniksi molekyyleiksi jotta ne pääsevät kulkeutumaan ohutsuolen seinämän läpi verenkiertoon ja sitä kautta elimistön ja solujen ravintoaineiksi. Elimistön entsyymituotanto voi olla heikentynyt monesta syystä; puutteellinen ravitsemus, vitamiinien ja mineraalien puutokset tai elimistön toimintahäiriöt. Jos ruoka ei sula kunnolla, ravintoaineet eivät pääse imeytymään kunnolla, voi aiheuttaa puutostiloja kehoomme. Suoliston kunto vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen. Huonosti sulanut ruoka voi aiheuttaa myös monenlaisia häiriöitä: suolisto- ja vatsaoireita kuten vatsan turvotusta, vatsakipuja, ripulia tai ummetusta. Suolahappolisästä ja ruoansulatusentsyymeistä saattaa olla apua.

Kuidut tukevat suoliston terveyttä. Kuituja on sekä liukoisia että liukenemattomia. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, lisää ulostemassaa ja säätelee sen kulkeutumisnopeutta elimistössä. Kuidut parantavat vatsan toimintaa, hoitavat ja tasapainottavat sekä ummetusta että ripulia.

Kuidut ovat sopivaa ravintoa laihduttajille, sillä ne antavat kylläisyyden tunteen mutta ihminen ei saa niistä ravintoenergiaa. Liukenevat kuidut vaikuttavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, hidastavat verensokerin nousua. Veren kokonais- ja LDL -kolesterolin määrä pienenee, kun kolesterolin imeytyminen vähenee. Ravintokuitua on kasviksissa, marjoissa, pähkinöissä, siemenissä ja viljavalmisteissa. Ruisleivässä on liukenematonta kuitua, mikä ei sovi kaikille, voi saada aikaan vatsavaivoja. Jos ei käytä perinteisiä gluteiiniviljoja, liukenematonta kuitua voi saada mm. psylliumista, chiansiemenistä ja pellavansiemenrouheesta. Kuidun saantisuositus on 25- 30 g päivässä, avokado yksi parhaista (ja hyvien rasvojen lähteestä) 100 g avokadoa sisältää noin 7 g kuitua. 100 g marjoja sisältää 4- 8 g kuitua.

 

                                                                                                                         IMG_6455.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maailman helpoin smoothie; 1 banaani ja pari desiä puolukoita, desi vettä, ai että on hyvää! Mielikuvitus vaan rajana ja hyviä kuituja 🙂

Terveysopisto Saluksen rehtori Jouko Pursiainen kertoi meille vitsin/ iltasadun siitä kuinka vartalon eri osat tappelivat keskenään. Se meni jotakuinkin näin; Pää sanoi, että se on tärkein, koska se kontrolloi kaikkea. Sydän sanoi olevansa tärkein, koska sen syke pitää ihmisen elossa. Kaikki nauroivat kun suolisto sanoi olevansa tärkein. Suolisto suuttui ja meni ummelle, viiden päivän päästä kaikki muut elimet olivat samaa mieltä että suolisto on kaikkein tärkein.

Innostuin tekemään siemennäkkäriä pitkästä aikaa, ohessa ohje jos haluat kokeilla:

3 kananmunaa

1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä

3 dl auringonkukansiemeniä

1/2 dl pellavansiemeniä

1 dl kaurahiutaleita

3/4 tl suolaa

2 rkl peruna jauhoja

 

IMG_6454.JPGMittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Levitä ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista levyä 175 C noin 25 min. Leikkaa levy uunista ottamisen jälkeen paloiksi ja jäähdytä. Nauti!

Luin kahtena peräkkäisenä viikonloppuna kahden upean voimanaisen kirjat; Katri Syvärisen Löydä elämän taika ja Nanna Mikkosen Vapaudu polku hyvään elämään. Kumpikin kirja vei mukanaan, Katrin kirjasta välillä tunnistin itseäni, luulen että meissä jokaisessa on suorittajaa, kun vaan osaisimme ja muistaisimme välillä hiljentää ja nauttia elämästä. Nannan tarina on aivan uskomaton, elämä lyö vasten kasvoja useamman kerran ja aina löytyy positiivinen vire. Uskomattomia naisia molemmat! Katri Syvärisen kirjasta lainaus jonka allekirjoitan täysin; Kun tuntuma hyvään oloon alkaa löytyä, ihminen alkaa usein kuin huomaamattaan muuttaa elintapojaan paremmaksi. Kun on läsnä kehossaan ja mieli on kirkas, alkaa väistämättä haluta itselleen enemmän hyvää. Sen jälkeen on helpompi tehdä terveyttä edistäviä valintoja vaikka ruokakaupassa. Ei tarvitse hifistellä- sitä vain alkaa kuunnella herkemmin, mitä keho kulloinkin kaipaa.

Pilkettä silmäkulmaan <3! Siitä se suolistokin tykkää 🙂

 

IMG_6485_1.JPG

Mieheni huomasi päiväkävelyllä puun, joka oli saanut kolhuja aluksi, mutta kasvanut kuitenkin isoksi puuksi, tuli heti mieleen Nannan kirja ja miten meillä jokaisella on kolhuja elämässä mutta sehän tekee meistä meidät ja meidän rakas vanha neiti pääsi samaan kuvaan <3

 

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender_2.jpg

Tarja Malvila
tarja@malvila.fi